|

Har jeg søvnproblemer? Og hvordan kommer jeg af med dem?

I denne artikel vil jeg komme ind og beskrive de forskellige faktorer for at man kan få en dårlig søvn, og hvordan man kan løse det eller hjælpe sig selv til at få en bedre søvn.

Alle kan have søvn problemer, og det kan skyldes mange ting. Det kan skyldes at du ikke kommer nok udenfor, at du ikke er fysisk aktiv, at du ligger i din seng det meste af dagen, at du indtager bestemte madvare inden du skal sove eller noget helt andet. 

Rigtig mange danskere lider af søvnmangel, hvilket kan resultere i stress symptomer og at du vågner om natten og ikke kan falde i søvn igen, hvorefter du er træt hele dagen på arbejdspladsen og føler dig ineffektiv. Dette kan udløse mange negative ting som jeg nu vil beskrive.

Symptomer på søvnmangel er poser under øjnene, stort behov for kaffe, inaktivitet, ineffektivitet og er meget let til at blive irriteret på ens omgivelser. Dette er et tegn på at der skal ændres noget i ens søvn vaner, døgnrytme eller hvad du ellers vil kalde det. Der er mange måder at gøre det på, og jeg vil ikke anbefale dig alle mulige programmer, jeg vil blot komme med nogle gode nemme huslige råd til hvordan du kan få dig selv en bedre søvn uden at bruge piller eller andre alternative ting.

Så hvis du føler dig stresset og føler du ikke har tid til at sove, så giv dig tiden, da du laver ikke mere af at sove mindre og være længere vågen. Det gør dig mindre effektiv at give dig selv en kortere søvn. Du snyder din hjerne til at tro at du laver mere, hvis du skærer ned på søvnen. Dette kan være farligt i det lange løb, og er en dårlig cyklus at komme ind i.

Vi ser også mennesker i Danmark der for meget, hvilket også resultere i at man bliver meget træt og inaktiv og ineffektiv. Det handler om at finde den perfekte balance til at få en god varieret søvn på de rette tidspunkter, så du kan holde igennem hele dagen og få en hverdag til at hænge sammen ligegyldigt om du er direktør, skraldemand eller studerende. Dette kan lade sig gøre ved at du bruger de samme råd som dem der lider af søvnmangel, da det har akkurat den samme effekt, dog skal man være opmærksom på at man skal skære langsomt ned på sin soverytme. Et voksent menneske skal have cirka 8 timers søvn, og ikke fordelt på flere tidspunkter af døgnet, men om natten. Det dur ikke at du sover to timer om eftermiddagen og seks timer om natten, da dette vil lave en skæv døgnrytme og forvirre din hjerne.

Gode råd til hvordan du kan få en bedre søvn?

Der er rigtig mange sider der skriver gode råd til hvordan du kan få en bedre søvn, men her giver jeg dig en længere forklaring med gode råd. Dette er basale råd alle burde følge, ligegyldig om man er ung eller gammel, da du vil få en følelse af at blive mere udhvilet.

Gardinerne

En god start er helt bestemt at få sat nogle mørke gardiner der dækker for solen, eller andet indgående lys, hvilket sikre dig en mere afslappet søvn, og det er fordi hjernen ikke kan slappe af hvis den observere lys. Det er egentlig det samme princip som med de fleste dyr, hvis du smider et tæppe over deres bur falder de hurtigt i søvn. Det er det samme med mennesker. Vi kan ikke sove hvis det er lyst udenfor, og derfor er vi nød til at befinde os i mørke før vi kan få en behagelig søvn.

Spis mindre kullhydrater

Et andet godt råd er at lade vær med at spise for mange kulhydrater eller sukker inden søvn. Dette giver dig ekstra energi til kroppen, og giver en følelse af at du ikke kan lukke øjnene og du vil ud at være fysisk aktiv eller se film, og wupti så skinner solen og du skal på arbejde og du har ikke fået lukket et øje. Ikke ligefrem så smart, så et godt råd er bestemt at ligge de mange kulhydrater og for meget sukker kort inden sengetid på hylden.

Drop koffein inden sengetid

DROP koffein! Lad endelig vær med at drikke kaffe eller energidrikke med højt indhold af koffein eller andre drikke med ginseng ekstrakt inden du skal sove. Det kan virke effektivt hvis du vil have en powernap, hvor du skal drikke en kop kaffe lige inden du vil sove 20-30 minutter, men dette gælder ikke når du vil have din 7-8 timers natsøvn. Der skal du følge nogle regler for at du kan få dig en ordentlig søvn hvor du får hvilet ud, som er meningen.

Årstiderne

Sommer/vinter.. ”Jeg har det for varmt til at sove med dyne på”, det er tit noget man bliver irriteret over om sommeren, og der er mit gode råd at tage dynen af og kun ligge med et betræk over dig, eller investér i en silkedyne. Du kan ikke falde i søvn hvis du har det for varmt, da du vil danne meget sved og vil føle ubehag og dreje rundt som en grill kylling hele natten.

Tæerne lugter og næsen løber

Du har det samme problem om vinteren, ved at du har det for koldt, og bliver forkølet hvilket giver dig én mulighed for at trække vejret. Igennem munden. Vi ved alle hvor frustrerende det er. Derfor anbefaler jeg alle, at tage et par tykke strømper på, når det bliver koldt udenfor. Dette er ligegyldigt hvor godt eller hvor dårligt dit hus / lejlighed er isoleret. Som overskriften lyder så kommer tæerne til at lugte ved at du har sokker på, men det er bestemt bedre end at næsen løber, da dette vil give en irritation der vare hele natten og derved en dårligere søvn kvalitet.

En anden god ting, som er svær at undgå hvis du er teenager og bor hjemme endnu er, at fjerne elektronik fra sit værelse. Det er en rigtig god idé at holde elektronik og soveværelse adskilt fra hinanden da dette kan volde søvnproblemer at have fjernsyn, computer, tablet eller andet elektronisk udstyr tæt ved én.

Den vigtigste elektroniske genstand du skal have minimum to meter væk fra dig når du sover er, din telefon. Der bliver udsendt elektrobølger fra telefonen som giver dig en dårligere søvn. Dette er videnskabeligt bevist, og det er derfor en rigtig god søvninvestering at placere din telefon mere end to meter væk fra dig og din seng. Vend telefonen med skærmen ned af, så du ikke bliver forstyrret af de mange notifikationer der tikker ind om natten. Det er også en rigtig dårlig ting at ligge med din telefon i sengen sent om aftenen når lyset er slukket inde på værelset. Dette giver dig et kraftigt fokus på telefonens skærmlys og opkvikker din hjerne. Telefonen er også en tidsrøver med alle de applikationer der er på den nu om dage. Inden du får set dig om kan klokken være to om natten. Læg telefonen fra dig når du skal sove. Stil vækkeuret, sluk for Facebook, Instagram og alle de andre ting du har på den og sov. 

Køl hjernen ned og fjern fokus fra stresset der er sket i løbet af dagen. Tænk på noget positivt og afslappende. Tag en dyb indånding og koncentrér dig om at sove, og ikke tænk på alle de opgaver du skal have lavet den følgende dag. Dette vil holde dig vågen blot ved tanken om den kommende dags udfordringer. Slap helt af og tag en dyb indånding og fjern tankerne fra det.

En god seng er vigtigt for at undgå søvnproblemer

Der er mange faktorer der kan spille ind når man snakker søvnproblemer, hvilket jeg har skrevet  om tidligere i artiklen, dog en af de store faktorer for at undgå søvnproblemer er en god seng. En god seng kan give ro i kroppen fysisk, så du ligger godt uden at føle dig ubekvemt. En god seng kan også give dig en mental lettelse, som giver dig en følelse af et sted hvor du skal sove.

Se vores guides til:

  • Elevationssenge
  • Kontinentalsenge
  • Topmadrasser
  • Springmadrasser
  • Køjesenge
  • Tremmesenge

Rigtig mange bruger deres seng til at ligge og arbejde i, eller ligge der det meste af dagen, dette er yderst fejlagtigt. Det vil give dig en mental følelse af at du kan lave flere ting i sengen end at sove, hvilket den ikke er der til for. Sengen er der for at du skal sove i den, og ikke andet. Så undgå at arbejd i sengen med computeren, sæt dig ved et skrivebord i stedet for og kun brug sengen når du skal sove. Dette vil sende et signal til hjernen at du skal sove når du ligger dig dér, da det er sengens funktion.

En god seng er alfa omega for en god nat søvn, og en god hjælp til at sove. Du falder hurtigere i søvn ved at ligge i en god seng med en god pude der passer til nakkens holdning, og en dyne der passer til temperaturen.

Sørg for at køb en seng samt pude og dyne, lagen mm. Af god kvalitet, da det kommer til at påvirke dit arbejde, din trivsel og din effektivitet, samt på længere sigt din fysik. Så gør dig selv den tjeneste at køb senge materiale og seng af god kvalitet, og ikke sov på din oldgamle seng hvor fjedrene er ved at springe.

Similar Posts