Så klamt er dit soveværelse – og sådan holder du det rent

Ifølge læger og andre fagpersoner på sundhedsområdet bør alle voksne mennesker tilbringe mellem 6 og 8 timer på langs. Det betyder at du tilbringer en stor del af dit liv under dynen, og det stiller selvfølgelig nogle krav til soveværelsets indeklima.

Det er nemlig vigtigt at du holder soveværelset rent og sørger for regelmæssig udluftning, så støvet ikke hober sig op og luftfugtigheden holdes på et lavt niveau.

I denne guide finder du råd til hvordan du nemmest holder soveværelset rent, og så kan du ligeledes blive klogere på optimal indretning af såvel børneværelset som soveværelset.

Husstøvmider – sengens uønskede gæster

Husstøvmider er små 8-benede dyr, der ikke kan ses med det blotte øje. De stortrives i et fugtigt miljø, hvor de lever af hår og skæl fra huden. Det gør især sengen til et oplagt hjemsted for disse små skabninger, da de har kan nyde godt af en generelt høj luftfugtighed og masser af mad.

Normalt vil du ikke kunne mærke tilstedeværelsen af husstøvmider, men hvis du er allergiker kan du blive voldsomt generet af dem. Husstøvmiderne kan udløse symptomer som høfeber, astma og forværring af eksem.

Husstøvmider kan heldigvis bekæmpes ved at opretholde en god rengøringsrutine med regelmæssig udluftning. Herunder har vi samlet en række anbefalinger, som du med fordel kan sætte dig ind i hvis du ønsker at forebygge husstøvmider og samtidig få et renere og bedre indeklima i soveværelset.

Tip 1: Støvsug dagligt

Nøglen til et rent hjem er regelmæssig støvsugning med en god støvsuger. Det er især vigtigt at støvsugeren befinder sig i støvemissionsklasse A, da den så udleder færre mikropartikler under støvsugningen. Vær også opmærksom på hvilket tilbehør der følger med, da et godt møbelmundstykke gør støvsugningen af sofaer og senge nemmere. Find eksempelvis de nyeste testresultater og anbefalinger af de bedste støvsugere hos Bomagasinet, men kig også i de forskellige netbutikker for at se hvad køberne mener om de enkelte modeller.

Grunden til at regelmæssig støvsugning er vigtigt, er at støvet blandt andet består af organiske materialer såsom hår og døde hudceller. Disse giver næring til husstøvmider, og hvis der ikke støvsuges regelmæssigt bliver støvet blot hvirvlet rundt i rummet. Her kan det eksempelvis ende i/under senge og sofaer, hvor det straks er sværere at fjerne.

Tip 2: Undgå tæpper og stofgardiner

Tæpper og stofgardiner suger støv til sig som magneter, og de udgør således et slaraffenland for husstøvmider. Vær derfor ekstra omhyggelig med støvsugningen af dine tæpper, og sørg også for at få dine gardiner støvet af med jævne mellemrum. Er det tid til at skifte gardinerne i soveværelset og børneværelset ud, kan du således med fordel vælge gardiner med glatte overflader der er nemme at afstøve – eksempelvis persienner, som også fungerer godt til mørklægning af rummet.

Tip 3: Lukket opbevaring giver mindre støv

Skabe, skuffer og kasser med låg er det perfekte valg til opbevaring af både legetøj, ugeblade og andre ting. Enhver kasse uden låg, hylde eller reol er en åben invitation til støv, og det kan især være svært at fjerne støvet fra en kasse med LEGO klodser eller andre små nipsting.

Sørg derfor for, så vidt det er muligt, at opbevare sådanne ting bag skuffer, skabslåger og i kasser med låg. Og husk desuden at vælge møbler med ben i en højde, der gør det muligt at komme helt ind under med støvsugeren.

Tip 4: Et ryddeligt hjem er et rent hjem

Dette råd hænger en smule sammen med rådet ovenover, men det er ikke desto mindre et vigtigt mantra hvis du ønsker et hjem der er hurtigt og nemt at holde rent i hverdagen.

Jo færre ting du har i dit hjem, jo nemmere bliver det at holde rent. Hvert møbel udgør en forhindring når du skal rundt med støvsugeren, og de udgør hver især en overflade der ligeledes skal holdes ren og fri for støv.

Nøglen til et rent hjem starter således for mange med at skaffe overflødige møbler og ting ad vejen, eventuelt i et depotrum eller bag gulv-til-loft skabe, hvor tingene kan opbevares uden at de samler støv.

Store lukkede kasser på hjul er desuden ideelle til opbevaring af bamser og legetøj på børnenes værelser, da de er nemme at flytte rundt på når du skal gøre rent. Væghængte skabe og skuffer er ligeledes ideelle i alle rum, da der således ikke er nogle ben at manøvrere rundt om.

Tip 5: Vælg allergivenlige materialer og vask ved 60 grader

Astma-Allergi Danmark anbefaler vask ved 60 grader, da denne temperatur dræber husstøvmiderne.

Det er således en god idé at vaske dyner og puder mindst 4 gange om året, og de skal efterfølgende tørres i tørretumbler. Det er ikke alle dyner og puder der tåler så høje temperaturer, så her er det en god idé at tjekke vaskeanvisningen og eventuelt købe nye dyner og puder der tåler 60 grader.

Vask også sengetøjet ved 60 grader, og gør det mindst hver 14. dag.

Det anbefales desuden at anskaffe en rullemadras, der kan lægges over madrassen og ligeledes kan vaskes ved 60 grader mindst 4 gange om året.

Tip 6: Sørg for god udluftning og mindst 20 grader i alle rum

En vigtig del af et godt indeklima er udluftningen. Det anbefales at lufte ud med gennemtræk mindst 3 gange dagligt i 5-10 minutter ad gangen, således at luften indendørs kan blive udskiftet.

Det er ligeledes vigtigt at holde alle boligens rum opvarmede til mindst 20 grader, men hvis du ønsker at sove køligt kan du lufte ud og skrue lidt ned for varmen før du skal sove.

Similar Posts