Sådan får du den bedste søvn
For det første skal du starte med at finde dig en god elevationsseng. Det skal være en elevationsseng, da du får langt mere for pengene, og du har flere muligheder for at skræddersy og tilpasse sengen til dine behov for støtte. Det kan være, at du har dårlig ryg, hvilket en elevationsseng kan afhjælpe med god støtte i lænden ved at hæve en smule på hovedenden. Husk altid at købe en elevationsseng, som passer til dig i forhold til størrelse og kvalitet. Hvis du gerne vil sove bedst muligt, skal du have den seng, der er bedst for dig. Og det kan betyde en investering, der griber lidt mere om sig. Vi garanterer dog, at det er det hele værd, selvom du ikke kan sætte en pris på livskvalitet og god søvn. De to hænger unægteligt sammen – det samme gør pris og kvalitet på din seng.
10 guldkorn til god nattesøvn
Når har købt dig din nye elevationsseng, kan du passende følge vores 10 gode råd til en bedre nattesøvn, som du finder nedenfor:
- Hvor meget søvn skal du have?
Det korte svar er, at du skal lytte til din krop. Skriger din krop efter mere søvn end de sædvanlige 7-8 timer, så giv den det, hvis du har mulighed for det. Er du træt, så er det kroppens måde at sige fra på og bede om mere genopladning af dine indre batterier.
- Vær ikke bange for at vågne i løbet af natten
Det kan næsten være angstprovokerende at sige til dig selv, at du ikke må vågne i løbet af natten – for ellers får du ikke den dybe REM-søvn, som du har godt af. Det er en stressfaktor i sig selv, så vær ikke bange for at vågne, da det er ganske normalt – fx fordi blære er fyldt. Du kan mindske risikoen ved at sørge for at tømme blæren, inden du lægger dig til at sove.
- Faste sengetider
For at få en sund døgnrytme skal du give dig selv faste sengetider. På den måde vænner din krop sig til en cyklus, og det fungerer som en håndsrækning i forhold til at opnå eftertragtede, gode søvn, som har lettere ved at indfinde sig, hvis den kender rytmen.
- Kaffe og alkohol er no go
Der er mange, der tror, at de får en bedre søvn, hvis de lige får en enkelt eller to, før de går i seng. Det er udbredt misforståelse. Nok falder de måske hurtigere i søvn, men alkohol går i blodet, hvilket giver uro i kroppen. Du har sværere ved at nå din REM-søvn, når du har drukket. Og ja, kaffe – det duer slet ikke. Du skal være naturligt træt, når det er ved at være din sengetid.
- Sov i et køligt rum
Det er godt for dig at sove i et rum, der er afkølet, men på den anden side må det ikke blive for koldt, hvorfor en god tommelfingerregel siger, at rummet ikke må være koldere end 16 grader. Et for koldt eller for varmt soveværelse vil have tilbøjelighed til at vække dig samt forringe din søvn.
- Ingen TV
Hvis du virkelig vil have den bedste søvn, så drop TV’et i soveværelset, og sluk for dit fjernsynet i god tid, så dine øjne og hjerne får en pause. TV, iPads og lignende kan påvirke din søvn – især hvis du har et TV, der kører, mens du sover.
- Mørklægning
Sørg for, at der er helt mørkt i det lokale, du sover i. Lys virker opkvikkende, hvilket du nok har oplevet, når du har været på toilettet i løbet af natten og tændt for lyset. Sov derfor i et helt mørkt rum.
- Snorker du? Brug en tennisbold
Hvis du snorker meget, kan det afhjælpes ved at sy en tennisbold ind i ryggen på dit nattøj, så du tvinger dig selv til at sove på maven. Man snorker nemlig ikke nær så meget, når man ligger på maven.
- Drop sovepillerne
Det er en nem måde at falde i søvn på, men det gavner dig slet ikke i længden. Ty derfor aldrig til sovepiller, når du skal sove. Sørg for at være naturligt træt.
- Tal med din læge, hvis du har søvnproblemer
Har du vedvarende søvnproblemer, så kontakt din egen læge. Hvis ovenstående tips ikke hjælper, kan der være mere alvorlige årsager til, at du har svært ved at falde i søvn eller sover dårligt – eksempelvis stress, sorg eller lignende.